Školovanje u Nemačkoj – Ausbildung

Advertisements

Školovanje u Nemačkoj


Šta prvo treba znati za obrazovanje u Nemačkoj?

Prva stvar koju treba znati jeste:

  1. Šta znači AUSBILDUNG?
  2. Da li je potrebno poznavanje Nemačkog jezika?
  3. Kolika je plata na Ausbildung-u?
  4. Da li se preko Ausbildung-a može dobiti viza i koliko?
  5. Internet stranica za traženje Ausbildung-a
  6. Da li se zaista Ausbildung isplati?

Dospeli ste na mom blogu zato što vas zanima kolika je plata dok radite Ausbildung. Verovatno radite u Nemačkoj i razmišljate se upisati Ausbildung, ali se bojite da nećete moći pokriti troškove života.
Ili još niste došli u Nemačku, pa gledate hoćete li preko vize za Ausbildung moći lakše do vize i boravišne dozvole.
Koji god razlog bio, ostani znatiželjan i saznaj sve o Ausbildungu u Nemačkoj.

Šta znači AUSBILDUNG?

Ausbildung je doslovno prevedeno sa nemačkog doškolovavanje, nadograđivanje, i samim time garantuje vam se sa tim završenim procesom odmah veća plata od ostalih osoba koje Ausbildung nemaju. Sve osobe koje žele započeti s procesom Ausbildunga moraju znati kako to izgleda.
Proces početka skolovanja – Ausbildung-a je takav da pre svega zbog Nemačke birokratije potrebno imati strpljenje. Pre početka, potrebno je dobro se informisati i odabrati branšu koja vam najviše odgovara. Prilikom konkurisanja, slanja prijave za obrazovanje nekom od poslodavca dobijate povratni mail u kojem piše da je potrebno odraditi praksu ili na nemačkom – hospitaciju. Praksa zavisi od poslodavca do poslodavca, ali u principu traje maksimalno dve nedelje.

Da li je potrebno poznavanje jezika?

Prva i osnovna stvar, Ausbildung traje 3 godine, podeljen u teorijsku i praktičnu nastavu. Ona se održava na nemačkom jeziku, stoga je potrebno imati minimalno poznavanje na nivou B1, s tim da se u dosta slučajeva traži i B2, s obzirom da je jako teško slušati nastavu. Za početak vam može pomoći da naučite osnove preko besplatnog online tečaja za nemački jezik, a onda možete naći jednu od opcija za usavršavanje jezika. Preporuka je institut Goethe, gde možete dosta kvalitetno naučiti.U ponudi imaju razne nivoe kurseva.
Predavači na početku imaju razumevanja za sve polaznike Ausbildung-a i hoće sporije predavati nastavu. Ali kao što već rekoh, jeste itekako bitno poznavanje jezika, jer se od vas očekuje da radite vežbe, testove, aktivnosti na nastavi, odgovarate isključivo na nemačkom jeziku.
Ako već živite u Nemačkoj i odlućite se za obrazovanje, na prvom razgovoru predstavljanja vas neće pitati o poznavanju jezika i nivou, ali ako primete da imate poteškoća, znajte da će tražiti da donesete sertifikat ili vas čak odbiti i reći da prvo idete u školu jezika i prijavite se u sledećem roku.

Kolika je plata na Ausbildung-u?

Za sve osobe koje su ovde došle, došle su zbog jednog razloga: bolje plate. Posao u Nemačkoj uvek je značio dobru i sigurnu plaću, i za osobe koje imaju stručno znanje i veštine, njima nije ni potreban Ausbildung, ali zato za osobe koje ne rade u svojoj struci, a svidi im se posao, onda je Ausbildung siguran način napredovanja.
Za medicinske radnika koji dolaze i žele da se dalje školuju, da napreduju i sa platom i sa školom, Ausbildung je najbolja opcija.
Ovo je primer plate u Nemačkoj na Ausbildung-u:

Plata u obrazovanju
Primer plate u Nemačkoj na Ausbildung-u

Da li se preko Ausbildung-a može dobiti viza i koliko?

Za vas koji niste još došli u Nemačku, a želite raditi Ausbildung, postoji velika verovatnoća da puno brže dobijete vizu i to čak može trajati toliko kratko da možete raditi bez EU papira u Nemačkoj čak unutar 2 meseca!
2 stvari su vam potrebne da vam se po brzom postupku može odobriti viza za Ausbildung, a to su:

  • ugovor od poslodavaca
  • potvrda od škole

Kada želite preko Ausbildunga doći u Nemačku, bitno je da sebi prvo nađete poslodavca koji će vas prihvatiti kao učenika. Poslodavci vam mogu ponuditi smeštaj po smanjenoj naknadi, što je u medicinskoj branši većinom i slučaj, a ako vam to i ne ponudi, stan u Nemačkoj lako je naći uz prave informacije. Kada pronađete poslodavca, tada tražite školu, ali uzmite u obzir kada se za Ausbildung prijavljujete, da prijave imate dva puta godišnje, a u nekim strukama samo jednom godišnje, kao i za školu.
Kada imate potvrdu od poslodavca i od škole da dolazite na Ausbildung, tada vam proces odobrenja vize traje oko 2 meseca i možete doći na posao u Nemačku. Uzmite samo u obzir da Ausbildung koji je na primer plaćen 750 Eura neće biti dobar razlog za dobivanje vize, zbog toga što se u Nemačkoj smatra da sa tim iznosom ne možete sebi osigurati financijsku sigurnost. S druge strane, ako imate porodicu s kojom bi živeli, to bi možda moglo proći kao razlog odobravanja.


Da zaključimo, potvrda od poslodavca + potvrda od škole najbrži su načini da dođete u Nemačku.

Internet stranica za traženje Ausbildung-a

Svakako najbolja stranica za traženje stručnog usavršavanja je:
Azubi.de
Jednostavna je za korištenje: upišete struku i saznate sve detalje o Ausbildungu. Tu jednostavno upišete što bi hteli raditi, i otvaraju vam se osnovni podaci o vrstu Ausbildunga, potrebno predznanje, koliko ćete okvirno zarađivati, i ko su najbolji poslodavci.
Dalje možete upisati grad u kojem se nalazite i jednostavno se prijaviti na Ausbildung. Kako ja radim u negovateljstvu, takozvani Pflege, ovde imate link sa ove stranice gde vidite sve podatke o Ausbildungu za Pflegefachkraft.
Prema ovome je vidljivo da kao Azubi (ime za polaznika Ausbildunga) u ovom sektoru možete zarađivati u proseku 1215 Eura, a ako uz to dodate i još jedan Minijob, vi imate i više nego dovoljno novca za biti financijski nezavisni, a još pogotovo ako imate partnera s kojim ste ovde došli.
Ja lično radim Ausbildung, te Minijob u mojoj firmi i jako sam zadovoljan svojim finansijama. Još ću vam napomenuti da po završetku imate sigurno veću platu od ostalih, a samim tim i bržu priliku za napredovanjem.
Ako želite napredovati od prodavača do vođe poslovnice, potreban vam je Ausbildung, zbog toga vam je bolje se što pre priprimiti.

Da li se zaista Ausbildung isplati?

Za kraj bih samo voleo još jednu stvar reći. Mi s jugoistoka Europe nikad nismo toliko puno gledali na važnost obrazovanja, ali na zapadu to je drugačije. Razgovarao sam sa jednim prijateljem koji je rođen u Švajcarskoj, bio sam u velikoj dilemi da li da prihvatim obrazovanje, kako ću se ja snaći u svemu. Čovek mi je, kao iz topa odgovorio, “prihvati slobodno, nećeš se pokajati”. U Nemačkoj ljudi kada vide obrazovanje u biografiji, to im je odmah znak da osoba ulaže u sebe i znaju da će ona puno više na radnom mestu vrediti, stoga ako imate priliku ići na Ausbildung, toplo vam preporučujem da to i uradite, nebitno koliko godina imate.

Hvala svima na čitanju i poseti moje web-stranice

Osećajte se ugodno

Za sva dodatna pitanja, mozete me kontaktirati putem maila: lazar.stamenkovic@gmail.com ili instagram stranice: photo_with_lazar

Autor: Lazar Stamenković

sr_RSSerbian
Exit mobile version