fbpx

Obilazak Keukenhof-a

Keukenhof, poznat i kao “Vrt Europe”, jedno je od najlepših cvetnih odredišta na svetu i nalazi se u blizini Amsterdama, u Holandiji. Središnji fokus Keukenhofa su prekrasna polja lala, koja privlače posetioce iz celog sveta.

 

Vaše putovanje započinje kada stignete u Keukenhof… 

Ovo čarobno mesto obično otvara svoja vrata od sredine Marta do sredine Maja, tokom sezone cvetanja tulipana i drugih cveća. Ulazak u vrt dočekuje vas sa prekrasnim predelom ispunjenim raznobojnim cvetnim tepisima.

 

 

 

Kada prođete kroz ulazna vrata, otvara vam se predivan svet cveća. Videt ćete beskrajna polja lala u svim mogućim bojama, koje se prostiru sve do horizonta. Možete prošetati stazama među cvetnim gredicama, diviti se jedinstvenim uzorcima i mirisima lala te slikati prekrasne prizore koji će vam ostati u sećanju.

Keukenhof nudi neverovatnu raznolikost cveća. Osim lala, možete videti i tulipane, narcise, ljiljane, orhideje, ruže i mnoge druge vrste cveća. Sve su pažljivo raspoređene po tematskim vrtovima, stvarajući različite atmosfere i stilove. Možete istraživati japanski vrt, engleski park, cvetni paviljon, lavirint i mnoge druge atrakcije.

Osim šetnje među cvećem, možete posetiti i brojne izložbe cvetova, umetničke instalacije i prodajne štandove gde možete kupiti cveće, lukovice i druge vrste cvetnih suvenira. Takođe, možete uživati u ukusnim jelima i pićima u restoranima i kafićima smeštenim unutar Keukenhofa.

Kako do Keukenhofa?

Da biste došli do Keukenhofa, možete slijediti nekoliko različitih načina putovanja, ovisno o vašoj lokaciji i preferencijama. Evo nekoliko opcija:

  • Aeorodrom Schiphol: Ako dolazite avionom, najbliži međunarodni aerodrom je Schiphol u blizini Amsterdama. S aerodroma Schiphol možete uzeti direktan autobus do Keukenhofa koji vozi tokom sezone cvetanja. Putovanje traje otprilike 30 minuta.

Autobusna karta za direktan autobus između aerodroma Schiphol i Keukenhofa košta oko 12-15 eura za povratnu kartu. Cena jednosmerne karte može biti nešto niža.

  • Amsterdam: Ako već boravite u Amsterdamu, možete doći do Keukenhofa javnim prevozom. Iz centra grada možete uzeti izravni autobus koji vozi do Keukenhofa. Putovanje traje oko 45 minuta.
  • Najam automobila: Ako želite fleksibilnost i neovisnost, možete razmotriti najam automobila. Keukenhof se nalazi otprilike 40 km udaljenosti od Amsterdama i može se lako doći automobilom. Na Keukenhofu postoji parkiralište dostupno za posetitelje.
  • Organizirani izleti: Takođe možete razmotriti učešće u organizovanom izletu ili turi koji će vam omogućiti da se bez brige dovezete do Keukenhofa. Mnoge turističke agencije nude izlete koji uključuju prevoz do Keukenhofa i povratni put.

Važno je proveriti ažurirane informacije o prevozu i raspoloživim opcijama pre putovanja. Keukenhof je popularna destinacija, stoga se može očekivati veći broj posetitelja tokom sezone cvetanja. Planirajte svoj dolazak unapred kako biste izbegli gužve i osigurali ugodno iskustvo uživanja u lepotama Keukenhofa.

 

Restorani, Prodavnice i toaleti?

Keukenhof je veliko cvetno odredište s različitim restoranima, prodavnicama i toaletima za udobnost posetitelja. Evo pregleda onoga što možete očekivati:

Restorani: Unutar Keukenhofa možete pronaći nekoliko restorana i kafića gde možete uživati u obrocima, osveženjima i grickalicama. Restorani nude razne vrste hrane, uključujući lokalne specijalitete, internacionalne kuhinje i opcije za vegetarijance. Možete očekivati da će restorani biti dobro opremljeni i pružiti ugodno okruženje za sedenje i uživanje u hrani.

 

 

Prodavnice: Keukenhof ima nekoliko prodavnica gde možete kupiti cvetne suvenire, lukovice tulipana, cvetne aranžmane, semenke cveća i druge poklon-predmete. U prodavnicama možete pronaći razne proizvode povezane s cvećem i Keukenhofom, kao i suvenire koji će vam omogućiti da ponesete deo tog cvetnog iskustva sa sobom.

 

 

Toaleti: Keukenhof ima dovoljan broj toaleta za posetitelje, kako bi se osigurala njihova udobnost i praktičnost tokom obilaska vrta. Toaleti su čisti i dobro održavani, te se nalaze na strategičnim lokacijama u blizini glavnih područja i atrakcija u vrtu.

Važno je napomenuti da će se specifične informacije o restoranima, prodavnicama i toaletima, kao i njihovi radni sati, možda menjati zavisno o sezoni i aktualnim uslovima. Stoga je preporučljivo proveriti najnovije informacije ili se obratiti službenoj web stranici Keukenhofa kako biste dobili ažurirane informacije pre poseta.

Keukenhof je poznat po svojim brojnim izložbama cvetova i umetničkim instalacijama koje doprinose posebnom iskustvu posetitelja. Evo nekoliko izložbi koje možete očekivati prilikom poseta Keukenhofu:

  • Izložba cvetova: Centralna izložba Keukenhofa je cvetna izložba koja predstavlja razne vrste cveća. Možete videti prekrasne aranžmane tulipana, narcisa, ljiljana, orhideja, ruža i mnogih drugih cveća. Ova izložba predstavlja spektakularne cvetne gredice i pažljivo izrađene dizajne koji prikazuju lepotu i raznolikost cveća.
  • Umetničke instalacije: Keukenhof takođe prikazuje umetničke instalacije koje se integriraju s cvetnim pejzažima. Možete videti skulpture, instalacije od cveća i druge umetničke radove koji dodaju estetsku dimenziju već impresivnom okruženju. Ove instalacije često prate teme cveća i prirode.
  • Izložbe cvetnih lukovica: Keukenhof je takođe poznat po izložbama cvetnih lukovica, gde se prikazuju različite vrste i sorte tulipana, narcisa i drugih cvetnih biljaka. Možete videti retke ili neuobičajne sorte, upoznati se s njihovim karakteristikama i dobiti inspiraciju za vlastite vrtove.
  • Demonstracije cvećara: Tokom poseta Keukenhofu možete imati priliku svedočiti demonstracijama cvećara koji vam pokazuju veštinu aranžiranja cveća. Možete videti majstore cvećare kako izrađuju prekrasne bukete, cvetne aranžmane i dekoracije te naučiti neke trikove i tehnike iz prve ruke.

 

 

 

 

 

Ove izložbe i događaji deo su bogatog program Keukenhofa, koji se mijenja iz godine u godinu. Stoga, prilikom planiranja posjeta, preporučljivo je proveriti ažurirane informacije o specifičnim izložbama i događanjima koja će biti dostupna to kom vašeg poseta.

Vaše putovanje na polju lala u Keukenhof završava s mnoštvom predivnih uspomena i fotografija. Ova jedinstvena destinacija pruža vam priliku da uživate u lepoti cveća i prirode na jednom od najupečatljivijih cvetnih mjesta na svijetu.

Ja sam Lazar, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Nemačkoj i sve proverene informacije pišem za vas na svom Blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći.

 

Zamoliću svakog ko čita moje postove, objave i fotografije iz galerije može slobodno komentarisati, lajkovati postove.

 

sr_RSSerbian
%d bloggers like this: