fbpx

Nastavak o fotografiji, fotoaparatima

Fotografija – Fotoaparat

Fotografi su osobe koje svojim radom, fotografisanjem, čuvaju trenutke od
zaborava. Fotografisanjem oni zabeležavaju važne događaje, različite
geografske oblasti, ljude, predmete… Osim što fotografišu događaje, predmete
i oblasti koji su nam lako dostupni, takođe fotografišu i mesta i predmete koji su
nam nedostupni ili nismo u mogućnosti da ih vidimo golim okom. Svojim radom
nam približavaju druge delove sveta, ljudske kulture, običaje, pa čak i teško
vidljivi životinjski svet i vegetaciju.

Fotografisanje može biti amatersko, koje čovek doživljava kao hobi, i profesionalno koje može poslužiti u reklamama, novinarstvu.
Prema onome šta fotografišu, razlikujemo portretiste, fotoreportere i komercijalne fotografe. Portretisti fotografišu
ljude i posebne događaje u njihovim životima, kao što su rođendani, krštenja, venčanja i druge svečanosti. Veoma
je bitno da portretista poznaje značajne momente u događaju i da ih zabeleži fotoaparatom kako bi fotografija
mogla proizvesti realan doživljaj. Fotoreporteri fotografišu za novine i časopise. Oni moraju konkretno znati šta je
potrebno da fotografišu, moraju biti vešti u pronalaženju i snimanju zanimljivih situacija, ali je i neophodno da su
dobro upućeni u oblast koju fotografišu. U njihovom poslu je važno da su okretni i da mogu brzo odreagovati i
snimiti zanimljivu scenu. Komercijalni fotografi najčešće fotografišu ilustrativne fotografije za reklame, knjige,
časopise, plakate. Slikaju različite predmete, zavisno od želje naručioca: to mogu biti odevni predmeti, delovi
prirode, delovi mašina, građevine… Umetnička fotografija je zasebna grana umetnosti kojom se kod nas bavi
prilično mali broj fotografa.

Fotografija je jedan predivan sport, svet, hobi, profesija, pasija, kako za koga.

Jedna od najbitnijih stvari za fotografe početnike jeste OSVETLJENJE.

Da bi fotografija bila dobra, potrebno je da kadar ili makar fokusna tačka bude pravilno i dobro osvetljena. Dakle i količina i kvalitet svetla su nam važni tokom fotografisanja. Iz tih razloga profesionalni fotografi koriste dodatne rekvizite kao sto su dodatna osvetljenja, blicevi, kišobrane itd.

Kada je najbolje fotografisati?

Najbolje fotografisanje pre svega zavisi od toga sta želite fotografisati. Po meni najbolje doba dana kafa treba fotografisati je jutro, po izlasku prvih suncevih zraka, kad su zapravo i blagi, i predveče, dok sunce ne zađe. Takođe, možda neverovatno zvuči, ali vedar i sunčan dan bez oblačka nije najsavršenije osvetljenje obzirom da se ta jaka svetlost odbija od sve i svašta kao na primer prozore, i blješti na sve strane.

Broj fotografija…

Moj lični savet za broj fotografija jeste taj da se sto više fotografija uradi, zumiranje, macro fotografisanje spoljnog sveta. Nije greska ako se u roku od 2-3 sata fotografiše preko 500 fotografija. Zapravo kroz takvo fotografisanje ćete naučiti sta je dobar kadar, dobro osvetljenje, pozicioniranje.

Izbor fotoaparata

Za svakog početnika je pravi izazov izabrati kvalitetan fotoaparat, odnosno kameru. Za početak je potrebno razmotriti šta želite fotografisati, kako želite fotografisati. Postoje razni modeli fotoaparati, kao sto su:

  • Kompaktni fotoaparati;
  • Prosumer fotoaparati;
  • DSLR fotoarapati;
  • Mirrorless fotoaparati.
  1. Kompaktni fotoaparati

To su fotoaparati koji su veoma jednostavni za cuvanje i prenošenje, prihvatljivih cena, potpuna automatizacija i veoma jednostavni za korišćenje. Postoje opcije snimanja videa.

2. Prosumer fotoaparati

Prosumer je spoj dve engleske reči “professional consumer”, što znači da su prosumer fotoaparati namenjeni malo zahtevnijim korisnicima.

 

3. DSLR Fotoaparati

Šta su DSLR fotoaparati? DSLR je skraćenica za “Digital Single Lens Reflex”.

Sa ovim fotoaparatima imate punu kontrolu fotografisanja, mogućnost promene objektiva, slikanje u RAW formatu, visok kvalitet fotografije, veći format i težina samog fotoaparta, opcija snimanja, veća cena samog tela fotoaparata. Promena i/ili posedovanje objektiva takođe kod ovih aparata zahteva dosta ulaganja, što svakako nije jeftino.

4. MIrrorless fotoaparati

Mirrorless fotoparati: vrhunsko iskustvo fotografisanja u kompaktnom kućištu. To su fotoaparati koji su veoma kompaktni, mali. Veoma laki za cuvanje i nošenje. Kvalitet fotografije je vrhunski. Ali su cene znatno visoke i zahtevaju veoma dobro poznavanje fotografisanja i poznavanje fotoaparata.

Dodaci za digitalne fotoaparate

  • Memorijska kartica

Svaki digitalni fotoaparat dolazi s unutrašnjom memorijom određene veličine. Da ne bi brinuli o tome da li ćete imati dovoljno mesta za sve svoje slike, preporučujemo da kupite dodatnu memorijsku karticu. Kartice od 32GB možete pronaći po ceni već od samo 1799,00 dinara, prosečnom će korisniku to biti i više nego dovoljno za skladištenje slika.

  • Baterija

Baterije fotoaparata razlikuju se od uređaja do uređaja. Deo kompaktnih fotoaparata još uvek koristi alkalne A4 baterije. U tom slučaju da biste uštedili preporučljivo je koristiti punjive alkalne baterije umesto onih za jednokratnu upotrebu.

Većina digitalnih fotoaparata dolazi s punjivim baterijama (tzv. akubaterije), ali ukoliko znate da ćete koristiti kameru duže vreme na mestu gde nije moguće puniti, potrebno je imati makar još jednu do dve baterije koju su ranije napunjene.

  • Torba

U vreme nekorišćenja, fotoaparat je potrebno ostaviti negde na suvom mestu. Torbe su posebno bitne kod velikih DSLR aparata. Bilo kod kompaktnih ili profesionalnih aparata, pripazite da torba i futrola za fotoaparat bude dovoljno snažna da štiti uređaj i dovoljno praktična za upotrebu.

  • Filteri

Ako želite da fotografiji promenite pozadinu, da to na primer bude tamnija fotografija ili svetlija koristiti filtere UV ili Clasic. Kod DSLR aparata morate pratiti obim objektiva, koliko je zapravo milimetara. Zbog toga onda morate imati više različitih.

Zaključak

Neretko se dogodi da mali kompaktni fotoaparati fotografišu savršenu fotografiju, dok profesionalnim DSLR kamerama rezultati budu poprilično nezadovoljavajući. Jedan od razloga je i to što amateri kupuju profesionalne fotoaparate za koje se potom ispostavi da su sa svim svojim karakteristikama i opcijama prevelik zalogaj.

Dok DSLR fotoaparata nisu tela toliko bitna koliko su zapravo bitni objektivi.

DSLR fotoaparati namenjeni su entuzijastima koji svoje fotografske sposobnosti žele da podignu na malo viši nivo i spremni su da izdvoje vremena i novaca za savladavanje predznanja potrebnog za pravilno korišćenje takvog naprednog uređaja.

 

O objektivima ću pisati nešto više u narednom blogu.

Hvala na čitanju, srdačan pozdrav

Lazar

Like, Share, Subscribe, Comment

 

sr_RSSerbian
%d bloggers like this: