fbpx

Kako odabrati najbolji objektiv

Osnovni pojmovi


Pre kupovine objektiva, treba se upoznati s osnovnom terminologijom. Bez brige, vrlo je jednostavna. Ono što treba znati jeste žižna daljina (focal point) i otvor objektiva (aperiture).

Sigurno ste čuli za žižnu daljinu na nekom drugom mestu, možda na časovima fizike u školi. Žižna daljina meri se u milimetrima, a označava ugao gledanja objektiva. Što je žižna dužina veća, to ćeš bolje moći da slikaš udaljene predmete.

Za fotografisanje širokih kadrova (npr. pejzaža) treba vam objektiv manje žižne dužine. Da bi se ipak udaljeni predmeti činili bližim, objektiv treba da ima veliku žižnu daljinu. Što je ona veća, to ćete predmet moći više da približite.

Otvor objektiva ili blenda govori koliko svetla objektiv može da primi. Označava se slovom f i pripadajućim brojem (npr. f/1.8). Što je broj manji, to je otvor objektiva veći i može da primi više svetla. To je važno kod snimanja u loše osvetljenim uslovima ili po noći.


Vrste objektiva

Postoje različite vrste objektiva, a to su sledeći:

Standardni objektivi;

Širokougaoni;

Teleobjektivi;

Macro Objektivi.

Kratka objašnjenja:

  • Standardni objektivi su odlični za početnike koji tek uče osnove digitalne fotografije. Njegova svestranost omogućava fotografisanje različitih vrsta fotografija bez potrebe za promenom objektiva. Ima ugao gledanja sličan ljudskom oku , zbog čega će odlično uhvatiti snimke svakodnevnice koji ne zahtevaju previše detalja.

 

  • Širokougaoni objektivi hvataju širi pogled mesta pa je zbog toga prvenstveno namenjen slikanju pejzaža i većih grupa ljudi. Osim toga, širokougaonim objektivom možete dobro da snimate prostorije. Ima manju žižnu daljinu, često između 12 i 35 mm. Za početnike je odličan izbor širokougaoni objektiv žižne dužine 35 mm i otvorom blende f/2.

 

  • Teleobjektivi ili ultimativni zoom. Ulovićete detalje s velikih udaljenosti bez problema, bilo da pratite utakmicu s tribina, želite savršenu sliku životinje u divljini ili zoološkom vrtu, ili ipak intimni portret nečijeg lica.Teleobjektivi imaju žižnu dužinu između 70 i 300 mm. Što je žižna dužina veća, to ćete moći da fotografišete predmete na većoj udaljenosti. Ali, to takođe znači da se otvor objektiva sužava, pri čemu ulazi manje svetla.Postoje teleobjektivi žižne dužine od čak 400 mm. Ako si početnik, zaista nema potrebe da kupuješ takvog monstruma.Teleobjektivi često se koriste u kombinaciji sa stativom jer korišćenje velikog zuma može ostaviti sliku mutnom ako ruke koje drže foto aparat nisu potpuno mirne.

 

Makro objektivi su posebna vrsta objektiva koja omogućava da se predmetu fotografisanja u potpunosti približite. Idealan je za slikanje sitnih životinjica, cveća ili malih detalja koje nije moguće dobro izoštriti i približiti korišćenjem drugih vrsta.

  • Makro objektivi takođe mogu dobro poslužiti i pri fotografiji portreta. Subjekt je oštar u prvom planu, a pozadina je fino zamagljena.

 

Kako izabrati pravi objektiv

 

Ako tek poćinjete da se bavite digitalnom fotografijom, objektiv možete odabrati na taj način što bi prvo razmislili šta želite fotografisati i kojim stilom fotografije bi želili da se kasnije bavite ( ako krenete da lutate, mnogo će koštati ).

Za početak će vam biti dovoljan objektiv koji dobijete uz kupovinu fotoaparata, tzv. “Kit Lens”.

Nakon sto uradite početne fotografije i savladate vremenom veštinu fotografisanja, pronađete svoj stil, onda izabrati adekvatan objektiv.

Većina fotografa se uglavnom zadržava na originalne objektive, odnosno objektive marke fotoaparata. Međutim postoje dosta razlicitih i kvalitetnih objektiva koje dolaze iz firmi kao sto je Sigma i Tamron, koji si po svemu veoma prihvatljivi i po ceni i kvalitetu.

Nekada se radilo o trećerazrednim proizvodima, ali danas, zahvaljujući brojnim inovacijama i ulaganjima u kvalitet, reč je o odličnim proizvodima koji će dobro služiti one koji nemaju ili ne žele da daju nekoliko desetina hiljada dinara za foto objektiv.

 

Hvala na čitanju, srdačan pozdrav

Lazar

Like, Share, Subscribe, Comment

sr_RSSerbian
%d bloggers like this: