Blog

Advertisements

Kako sam počeo fotografisati?

Za fotografiju sam imao želju dok sam živeo u Srbiji. Trudio sam se kupiti sebi neki foto-aparat kojim bih mogao fotografisati.

Prvi aparat koji sam nekada koristio jeste digitalni fotoaparat “Benq Siemens”.

Moj prvi fotoaparat.

Fotografije tim aparatom, u to vreme su bile veoma korektno fotografisane. Navešću primer nekih fotografija sa Hilandara.

Nažalost nisam bio u prilici da koristim kvalitetniji foto-aparat, ali je i tada Benq bio zadovoljavajući. Kako je prolazilo vreme, apetiti su rasli i gledao sam da sakupim novac i sebi priuštim nesto kvalitetniji aparat.

Uglavnom, nikako nije stizao novac na red za aparat. Ali sa zadovoljstvom reći da u tom trenutku je i bilo pametnije da se odvaja za usavršavanje i učenje Nemačkog jezika, koji je bio jedan od preduslova da započnem svoj novi život. Odlično sam koračao stazom ka Nemačkoj.

Kad sam se preselio da živim u inostranstvo, od nekih prvih plata sam odlučio da sebi kupim jedan bolji foto-aparat. Taj aparat je bio “Panasonic Lumix DC-FZ82”.

Ovim foto-aparatom sam i fotografisao svoje prve kvalitetnije fotografije.

Nešto o samom aparatu: LUMIX FZ82 bridge kamera je pravi svestrani uređaj. Snažan optički zum od 60x i 4K foto i video funkcija nude maksimalnu fleksibilnost. Zbog velike žižne daljine od 20 mm super širokougaonog do 1200 mm super telefoto omogućava dinamične snimke pejzaža, kao i slike divljih životinja ili ptica izdaleka koje ispunjavaju format. Snimite posebne trenutke, blizu ili daleko.

Fantastičan aparat za amaratera poput mene, koji je počinjao baviti se hobijem – fotografisanje.

Međutim kako sam ulazio u suštinu fotografije, potrebno je i neko znanje o tome. Većina ljudi danas misli: “Samo se klinke na okidač i fotografija je gotova”.

Nažalost sam i ja tako nekada razmišljao, ali sam odlučio da istražujem i više posmatram na fotografiju i foto-aparat kao jednu nauku koja svakog dana ima novo poglavlje.

Posle nekog vremena sam odlučio da svoju kolekciju foto-aparata proširim još kvalitetnijim aparatom.

Na red je došao: Nikon D7500

Uz kupovinu aparata sam takođe dobio objektiv Nikkor Objektiv 18-140mm.

Dizajniran kao all-round model, Nikon D7500 je DSLR fotoaparat DX formata koji nudi svestrani set funkcija tako da odgovara naprednim fotografima i videografima. Zasnovan na CMOS senzoru od 20.9MP i procesoru slike EXPEED 5 ovaj aparat omogućava brzinu snimanja od 8fps za do 100 uzastopnih JPEG-a, osnovni opseg osetljivosti ISO do 51200 koji se može proširiti na ISO 164000 i 4K UHD video mogućnosti snimanja sa time-lapse opcijom. Autofokusni sistem sa 51 tačkom Multi-CAM 3500FX II sadrži 15 tačaka krstastog tipa za brze performanse i precizne praćenja predmeta u različitim svetlosnim uslovima.

D7500 karakteriše elegantan profil i konstrukcija koja je udobna i laka za rukovanje. Optoran je na razlilite vremenske uticaje što olakšava upotrebu u teškim uslovima. Pored optičkog tražila opremljen je i zadnjim 3.2″ ekranom osetljiv na dodir tačnom 922000 tačaka koji ima podešavanje nagiba da bi olakšap rad iz visokih i niskih uglova snimanja. Pored toga, SnapBridge Bluetooth i Wi-Fi omogućavaju bežični prenos fotografija i klipova kao i daljinsko upravljanje aparatom sa povezanih mobilnih uređaja.

Samim aparatom sam pre svega bio oduševljen i još više zavoleo fotografisanje. Tražeći na YouTube o Nikon D7500 aparatu, nailazim na profil nemca koji je zapravo Nikon Ambasador. Čovek je pričao o fotografiji, ali zapravo o svojim pripremama za fotografisanje i slično.

Odlučno sam da malo istražujem o tome i na njegovom profilu sam naišao na link koji je vodio do zvaničnog sajta Nikona. Tu se nalazilo besplatno školovanje o rukovanju Nikon foto-aparatima.

To me je veoma obradovalo, što sam naravno i učinio. Ceo kurs o fotografisanju sam skinuo i odgledao. Fenomenalno objašnjenje o svemu što jednog mladog fotografa može zanimati.

Kroz vreme sam kupovao objektive, kao što su: Tamron 70-300mm TeleMacro. Objektiv koji izrađuje odlične fotografije, od kojih ću i neke objaviti.

A takođe došao je i na red objektiv Nikkor 35mm. Odličan objektiv.

Nikon AF-S DX 35mm f/1.8G je profesionalni, širokougaoni objektiv sa blendom f/1.8 za Nikon APS-C fotoaparate. Daje veoma oštre fotografije i u uslovima slabog svetla, a bez blica.

Ovim objektiv sam zadovoljan. Izadjije dobre fotografije. Objektiv koji daje akcenat na izuzetno dobrom fokusu i na cistići fotografije.

Kao zaključak za ovo pisanje mogu reći da je fotografija za mene veoma lep hobi kome bi svakom preporučio (nažalost malo skuplji hobi) i da uvek uz kupovinu bilo kog aparata obrati pažnju i potrudi se da nađe kurs ili osnovno učenje o fotografiji i fotografisanju.

Hvala na čitanju, srdačan pozdrav

Lazar

Like, Share, Subscribe, Comment

sr_RSSerbian
Exit mobile version