Skip to content

Putovanje u Rim – Večni grad

Advertisements

Kao što i izreka kaže: “Svi putevi vode u Rim”  i zaista mi je drago sto je mene put odveo u Rim – Večni grad. Ako bih trebao izdvojiti grad u kom bih i sam otisao ili preporučio da se poseti, onda je to zaista Rim – Večni grad. Mogao bih veoma dugo nabrajati znamenitosti grada, po čemu su vredni posetiti ih, ali ću navesti neke od lokacija u gradu koje su i mene samog oduševile i na mene ostavilo utisak.
Pre početka opisivanja lokacija koje sam posetio, želeo bih da iskoristim priliku i napišem kako pronaći i organizovati svoju posetu Večnom gradu. 

Pre svega je potrebno napraviti svoju listu želja šta posetiti u Rimu. Cena smeštajnih jedinica u Rimu zavisi od toga koji je period u godini, ali moja preporuka je da ponude pratite na sajtovima kao sto su: Booking, AirBnB, a takođe najbolja preporuka je poseta hotela B&B ( Bed and Breakfast ).

Bitna stvar jeste i pratiti udaljenost hotela ili smetataja u odnosu na grad. Ja sam lično koristio i javni prevoz, ali sam i večinu vremena provodio šetajući gradom.

Što se tiče javnog prevoza, savet je da ne pokušavate da se švercujete ili vozite bez karte u autobusu, metrou i slično, jer su kazne za kršenje pravila kupovine karte veoma velike. Cena kazni je i do 200€.

Karte za gradski prevoz Rima treba da se kupe unapred, jer ne postoji mogućnost kupovine karata u samom vozilu. Možete da ih kupite na mašinama na svim stanicama metroa i na većini okretnica autobusa i tramvaja, u barovima koji imaju istaknutu tablu sa crnim slovom „T“, kod ovlašćenih preprodavaca, a ponekad i na kioscima sa dnevnom štampom.

Vrste karata za gradski prevoz

Postoji više vrsta karata i njihova cena varira u zavisnosti od dužine korišćenja karte. Za sve karte važi isto pravilo (osim karte CIS): neophodno je da ih otkucate jednom na početku putovanja i još jednom, ako vidite da će vam vremenski limit karte isteći u toku vožnje. Naime, karta vam važi i nakon isteka vremena sve do kraja vožnje, uslov je da ste kartu otkucali pre isteka vremena (ako imate kartu od 100 minuta, možete da je otkucate i u 99. minutu i važiće vam do kraja vožnje). Deca do 10 godina starosti ne plaćaju kartu.

  • BIT (€ 1,50) važi 100 minuta od trenutka kada poništite kartu. U toku 100 minuta možete da promenite neograničen broj autobusa/tramvaja/trolejbusa na bilo kojoj trasi i imate samo jednu vožnju podzemnom železnicom na jednoj i više linija (možete da presednete sa jedne linije na drugu ali ne smete da izađete iz podzemne železnice i vratite se u nju sa istom kartom);
  • ROMA 24H (€ 7,00) važi 24 sata od trenutka poništavanja karte i za neograničen broj vožnji na teritoriji grada;
  • ROMA 48H (€ 12,50) važi 48 sati od trenutka poništavanja karte i za neograničen broj vožnji na teritoriji grada;
  • ROMA 72H (€ 18,00) važi 72 sata od trenutka poništavanja karte i za neograničen broj vožnji na teritoriji grada;
  • CIS (€ 24,00)  važi 7 dana od trenutka poništavanja do 24:00 sati 7. dana, za neograničen broj vožnji na teritoriji grada;

Zone tarifnog sistema

Sve karte važe za prevoz autobuskim, tramvajskim, trolejbuskim i linijama podzemne železnice u nadležnosti gradskog prevoznika ATAC i na nekim voznim linijama na teritoriji grada, za koje su u nadležnosti železnice Italije, Ferrovie dello Stato. Ni jedna od ovih karata ne važi za prevoz do aerodroma, ali možete da ih koristite na regionalnom vozu FR1 koji saobraća na relaciji Aerodrom Fjumićino – Orte/Fara Sabina za prevoz po gradu (na primer, za vožnju od stanice Villa Bonelli do stanice Nomentana). Za prevoz sa aerodroma Fjumićino i Ciampino možete uz kupovinu avionskih karata kupiti i kartu za transfer sa aerodroma, ali takođe ih možete kupiti direktno na šalterima autobuskih stajališta. Cena karata tranfera sa aerodroma je € 8,00.

Često se pitate šta videti u Rimu za nekoliko dana, pa sam rešio da sa svima podelim kroz besplatan blog. Počnite obilazak grada odlaskom u obližnji bar. Ne, nije šala, obilazimo Rim kao Rimljani, a pošto oni tako započinju svoj dan, „morate“ i vi. Naručite cornetto (kroasan) i kapućino i konzumirajte za šankom. Popričajte s nekim, možete i sa barmenom. Pokušajte da osetite mirise, ukuse, boje, muzikalnost italijanskog jezika, ljude. I kad Rimljani krenu dalje na posao, vi krenite ka…

Istorijski centar grada

Hram i Pozornica gladiatora
Koloseum

📍Koloseum. Ako stignete dovoljno rano (recimo oko 7.00), zateći ćete ga praznog. Moći ćete ne samo da ga neometano razgledate sa svih strana, već i da napravite fantastične fotografije! Ako planirate ulazak u najveći amfiteatar na svetu, nećete moći da kupite ulaznice na ulazu i nonšalantno uđete unutra. Odnosno, moći ćete da kupite, ali će se to pretvoriti u noćnu moru. Ne zaboravite ga dnevno poseti oko 20.000 turista, pa će vas kupovina ulaznica unapred spasiti bespotrebnog višečasovnog čekanja u redovima.

Sve ulaznice za Park Koloseum (koji obuhvata Koloseum, Palatin i Rimski forum) su tipa skip the line digitalnog formata. Sa njima ćete moći nonšalantno da preskočite kilometarski red na biletarnici i dođete direktno na jedan od prioritetnih ulaza sa ulaznicom na vašem pametnom telefonu. Tu vas čeka kratka kontrola, pa vam ne preporučujemo da nosite koplja i slične metalne predmete (togu možete).

Sa ovim ulaznicama možete da obiđete samo 1. i 2. nivo Koloseuma (tzv. First Ring) a sa onima sa naznakom + Arena Floor i arenu. Ulaznice sa naznakom + Belvedere su isključivo uz pratnju zvaničnog vodiča na engleskom jeziku i omogućavaju vam pristup 4. i 5. spratu Koloseuma.

Imajte u vidu da je Koloseum odvojen od Palatina i Rimskog foruma, pa ćete, avaj, morati dva puta da prolazite kroz ove kontroleNije dozvoljen unos torbi i kofera, jer ne postoji mesto za ostavljanje prtljaga.

Vitorijano, Oltar domovine, Pisaća mašina… tri imena za jedan spomenik
Vitorijano, Oltar domovine, Pisaća mašina… tri imena za jedan spomenik

Sledeća destinacija koju preporučujem posetiti, je trg Venecija sa veličanstvenimspomenikom Vitoriju Emanuelu II, prvom kralju ujedinjene Italije. Poznat još i kao Oltar domovine (Altare della Patria) i Pisaća mašina, ovaj spomenik je noviji doprinos istoriji Rima. Njegova izgradnja je započela 1885. i završila se 1935. i, sa arhitektonskog stanovišta, bio je zamišljen kao moderni forum. Za Rimljane, međutim, predstavlja zdanje zbog kojeg su mnogi ostaci iz antičkog Rima bili uništeni, te prema njemu imaju pomešana osećanja: s jedne strane poštovanje, zbog onoga što predstavlja, s druge strane prezir, zbog onoga što je njegovom gradnjom uništeno. Vi ga, svakako, obiđite, a možete da se  popnete i na sam vrh zgrade koji predstavlja jedan od lepših vidikovaca Rima!

Fontane di Trevi
Fontane di Trevi

Od Trga Venecija krenite kroz rimski korzo, odnosno 📍Via del Corso. Ova ulica, osim što spaja dva važna rimska trga, Veneciju i Narodni trg (Piazza del Popolo) je poznata po tome i što predstavlja jedno od boljih mesta za šoping u Rimu. Ali mi vas ne vodimo u šoping, već do 📍Fontane di Trevi. Sigurni smo da je ova fontana dovoljno poznata da biste znali zašto treba da je vidite.

 

Španski trg sa stepeništem je mesto na kojem Rimljani provode svoju pauzu za ručak, pa i vi planirajte kratak odmor na njemu. Biće vam jasno zašto kad budete bili na licu mesta.

Od Fontane di Trevi možete za vrlo kratko vreme da stignete do još jedne vrlo dobro poznate rimske atrakcije: 📍Španski trg. Na ovom mestu napravite malu pauzu. U pravom duhu rimskog života, sedite na stepenište i uživajte u prizoru ispred sebe. Ne zaboravite da je Rim sinonim za sladak život (dolce vita).

 

 

 

Hram svih Bogova
Panteon, hram svih bogova

Vreme je za Panteonhram svih bogova. Krenite ka njemu kroz ulicu 📍Via dei Condotti (gde vas čekaju Gucci, Cartier, Bulgari… ali odolite, vratićemo se, obećavamo!) a zatim kroz ulicu 📍Via di Campo Marzio. Bićete, verovali ili ne, kod italijanskog Parlamenta.  Ako u tom trenutku budete već gladni, svratite na ručak kod Đina u tratoriju 📍Da Gino al Parlamento„. Društvo će vam verovatno praviti italijanski političari. Ako niste gladni, produžte još malo, do napoznatije poslastičarnice u Rimu📍Giolitti„. Možda im sladoled nije više najbolji u gradu, ali je obilazak Rima bez njihovog sladoleda nepotpun.

Rimski 📍Panteon je zdanje poznato po velelepnoj kupoli istovetne visine i prečnika – 43.30 m, izgrađene iz jednog jedinog bloka kamena. Osim što je bio prva građevina sa kupolom u antičkom Rimu, Panteon je dugo bio zdanje sa najvećom kupolom na svetu. I dalje je najveća kupola na svetu od nearmiranog betona. Na vrhu kupole se nalazi kružni otvor prečnika 9 metara. Rimljani tvrde da kroz ovaj otvor ne pada kiša u unutrašnjost Panteona. Da li je istina ili ne, otkrijte sami.

Panteon
Panteon
Tgu Navona
Tgu Navona

Produžite ka 📍Tgu Navona. Pored Španskog trga, ovo jedan od najlepših baroknih trgova u Rimu. Ali Piazza Navona nije samo trg, Navona je… pa, institucija! Uvek otvoreno pozorište, slikarska galerija i koncertna dvorana; zimi božićni sajam i luna-park, leti mesto za uživanje svim čulima, ponajviše ukusa. Da li ste već čuli za tartufo od čokolade? A za Befanu i njenu čarapu sa slatkišima? Ne? Onda pročitajte naš vodič o Trgu Navona, dok sedite u podnožju Fontane četiri reke. A zatim pogledajte ostatke Domicijanovog stadiona koji se kriju ispod trga Navona!

Ako vam je ostalo snage, vratite se u 📍Via dei Condotti u šoping. Ako nije – pravac hotel! Čekaju vas 2. i 3. dan.

Vatikan

O samom Vatikanu se može mnogo pisati, jer je pre svega veličanstven i sam ulazak u Vatikan je poseban.

Na samom ulazu u Vatikanu sačekaće vas osobe koje se bave preporukom i prodajom karata za ulazak u sam Vatikan i Vatikanske muzeje, ali moja preporuka jeste da se pre svega informišete pre nego sto krenete. Cena ulaza u Vatikan, 3 muzeja, po rečima ljudi na koji prodaju karte na ulici ili preporučuju da odete do trafike, košta € 70,00. Takođe bi od uličnog prodavca dobili informaciju da ako želite da uđete u Vatikan bez kupovine karte kod njega, moraćete čekati i preko 2 sata, međutim to ne mora da znači. Lično sam dobio takvu informaciju, ipak odlučio da čekam “2 sata”, čekao sam ukupno maksimalno 20 minuta za ulazak u Vatikan. Pre ulaska u Vatikan postoje zvanične prodavnice koje takođe prodaju karte i cena je znatno manja, do € 30,00. Na samom ulazu u Vatikan, bez brige, će vas sačekati sigurnosna kontrola, koju svakako morate proći.

 

Vatican
Tvrđava i most Svetog Anđela
Pošta se nalazi na samom Trgu Svetog Petra, u jednom boksu koji neodoljivo podseća na prikolicu od kamiona.

Vatikan je zvanično najmanja nezavisna država na svetu sa najmanjom populacijom (1000
stanovnika). Drži još jedan primat: jedina je država-enklava – od 3 u svetu – koja je okružena sa svih
strana jednim gradom – Rimom (ostale dve su San Marino u Italiji i Lesoto u Južnoafričkoj Republici).
Ime Vatikan potiče od reči Mons Vaticanus, Vatikanski brežuljak. Država Vatikan je osnovana 1929.
godine i sedište je pape, poglavara Katoličke crkve, koji je i apsolutni monarh. Ima svoju poštu, dnevni
list, radio stanicu, vojsku (Švajcarsku gardu), bioskop, 6 crkava, 1 baziliku, muzej. Nažalost, nama, običnim smrtnicima, je dozvoljen pristup samo u Baziliku Svetog Petra i u Vatikanski muzej.

 

Tvrđava i Most svetog Anđela – Castel Sant’ Angelo

 

Tvrđava i most Svetog Anđela
Tvrđava i most Svetog Anđela

📍Castel Sant’Angelo, prvobitno mauzolej cara Hadrijana, u 10. veku pretvoren je u tvrđavu koja je
služila kao kasarna, trezor, tamnica. Spojena je sa Vatikanom pešačkim prolazom dužine od oko 800
metara koji se zove Passetto di Borgo. Služio je kao tajni prolaz odakle je papa, u slučaju
opasnosti, mogao da se evakuiše iz svojih odaja pri Baziliki Svetog Petra, i i dalje je u upotrebi. Ako se i
vama sviđa ova ideja i želite da, bar na kratko, pobegnete od svih, možete na zvaničnoj stranici
tvrđave da rezervišete turu Tajne tvrđave (Il Castello Segreto).
Tvrđava je povezana sa levom obalom Tibra istoimenim mostom izgrađenim 134. godine, poznatom
još i kao Ponte Elio. Ovaj monumentalni most je celom dužinom ukrašen statuama među kojima su
i statue Svetog Petra i Pavla, kao i 10 statua anđela koji nose Arma Christi, odnosno „oruđa“ muke“:
krst, kruna od trnja, sveto koplje. Statue si izrađene od strane Berninijevih učenika.
Čestitamo, obišli ste Vatikan i sada možete da usporite ritam. Krenite ulicom Via dei
Coronari . Zatvorite mapu, isključite navigaciju i namerno zalutajte. Pustite neka vas ulica vodi do
nekog vama zanimljivog kafića ili poslastičarnice. Sedite. Uživajte. Rim je dolče vita.

 

Ostavite prostor za uživanje

U Rimu ćete pronaći razne lokacije na kojima možete uživati i na kojima se možete osećati opušteno. Neka od njih je i to da odete na sladolet. Na italijnskom se zove “GELATERIA”. Preporuka za jedan od boljih sladoleda jeste “Gelateria Frigidarium”. 

Ice cream - Italy Vrše usluge kupovine u prodavnici sa veoma pristupačnim cenama:

  • Mali kornet € 2,5 ( 2 kugle sladoleda )
  • Srednji kornet € 3,5 ( 3 kugle sladoleda )
  • Veliki kornet € 5 ( 4 kugle sladoleda )

Svaki dodatak, poput keksica, preliva čokolade, mrvica se doplaćuje + € 0,2 do € 1,5

Mogućnost kupovine sladoleda na kilogram. 1kg sladoleda kod njih košta € 24.

Kada je u pitanju pasta, preporučujem da posetite objekat pod nazivom “Pasta Eat”. Nude veoma ukusnu pastu i uvek sveže spremljeno. Pružaju mogućnosti da se jede na tom mestu. U samom objektu. Ali moja preporuka je bolje uzeti pastu u objektu i poneti malo dalje i vani jesti, jer je u samom objektu svakog dana veoma velika gužva i svakog dana imaju dosta posla.

Pizza Italy
Pizza Italy

Exit mobile version
%%footer%%