Pronalaženje stana, plata i ukratko život u Nemačkoj

Advertisements

Juče sam pisao “Kako se zaposliti u Nemačkoj”. Kao što sam i kroz prethodni tekst naveo kako se zaposliti u Nemačkoj, tema je bila bazirana na dobijanju papira u Ambasadi Nemačke u Srbiji.

Danas vam mogu reći o tome kakav je zaista život, kolike su plate u zdravstvenom sektoru, šta je potrebno za pronalaženje stana. Naravno, visina plate će biti izražena u Brutto iznosu, a vaš Netto iznos plate zavisi od toga u kojoj ste poreskoj klasi.

Pronalaženje stana

U ovom delu mogu reći da je u Nemačkoj teško doći do stana ako ste početnik. Poslodavac će uvek izaći u susret i ponuditi svoje stanove. Stanove koje nudi poslodavac su uglavnom blizu posla, možda čak i u samoj zgradi zdravstvene ustanove ili ako postoji posebna upravna zgrada, uglavnom je veća i u prizemlju su kancelarije, a ostatak zgrade su prazni stanovi u kojima se može živeti. U tom slučaju vam poslodavac neće naplatiti kauciju (kaucija u Nemačkoj znači 3 mesečne kirije unapred), ali će i za svoje radnike dati neke povoljnosti.

Pronalaženje privatnog stana negde u gradu je veoma teško. Zato što svaki stanodavac potražuje na uvid ugovor o radu, poslednje 3 platne liste, visinu plate i branšu u kojoj radite. Odlazi se na zakazani termin, gde svakako nikad niste sami, uvek dolaze još nekoliko njih, koji su takođe konkurisali za taj isti stan. Kad prođe period gledanja stanova (uglavnom stanodavci odrede period za gledanje stanova) kasnije se vrši selekcija kandidata i naknadno zove i potražuje dodatne informacije.

Kod odabira stanova je veoma bitno da se prati koliko je udaljeno od posla i kako je zapravo povezanost prevozom.

Ono što zanima dosta ljude sa Balkana je visina plate.

Pisem okvirno.

Brutto iznos u domu za negu starih lica je od 1900 do 2100€

Brutto iznos u bolnicama je od 2400 do 2800€

Iznos plate u Nemačkoj zavisi od vašeg radnog iskustva, kvalifikacije i od toga gde radite. Naravno, plata na odelenju Intenzivne nege je veća.

Kao što sam u nekoj od prethodnih rečenica rekao da plata takođe zavisi i od poreske klase, jeste. zavisi od toga u kojoj se poreskoj klasi nalazite. Kada dođete u Nemacku, bez obzira da li ste u braku ili ne, da li imate dece i ne, vaša poreska klasa će biti br. 1

Postaviću fotografiju sta koja klasa označava.

Klasa poreza na zarade utvrđuje odbitak poreza na zarade za prihode od zaposlenog u Nemačkoj, kao i odbitak solidarnog dodatka i, ako je primenjivo, crkvenog poreza. Zakon o porezu na dohodak poznaje šest poreskih razreda, koji prvenstveno zavise od bračnog statusa.

Po dolasku u Nemačkoj, dužni ste da se prijavite na adresu u Birou za prijavljivanje (Anmeldungsamt), a takođe i u Birou za strance (Ausländeramt).

Na kućnu adresu, nakon prijave, ćete dobiti dokument identifikacioni broj (Identifikationsnummer) i socijalni – penzioni broj (Sozialnummer). To je bitno za sve baš koji dolazite, jer ste onda uvedeni u njihov sistem i zvanično ste prijavljeni na penziono osiguranje. Kada vas takođe i poslodavac prijavi, prijaviće vas isto i na zdravstveno osiguranje koje takođe štite na kućnu adresu.

Život u Nemačkoj je veoma jednostavan i lep. Ljudi su ljubazni, hoće da pomognu.

Trenutno zbog situacije, kao i u svetu, pa tako i u Nemačkoj se to oseća. Došlo je do poskupljenja nekih od namirnica, ali se uglavnom može priuštiti ono što je potrebno i/ili sta još dodatno se želi.

Gradski prevoz Ubahn, Bus, Straßenbahn je izuzetno dobro povezan sa svim delovima grada.

Cena pojedinačne karte je 3€, ali opet govorim da zbog novonastale krize svuda u svetu, je Nemačka odlučila i osmislila 9-Euro-Ticken ili za 9€ dobijate mesečnu kartu kojom se možete voziti svim gradskim prevozima, međugradskim vozovima, sem ICE (brzim vozom) za koji nažalost je potrebno dodatno kupiti kartu.

Shopping je ovde zastupljen veoma dobro. U svakom delu grada ima prodavnice prehrambene robe, apoteke, ambulante. Uglavnom u centru grada su i prodavnice garderobe, obuće, parfimerije, prodavnice tehnicke

Ima toliko lepih gradova, toliko lepih mesta za obilazak. Svaki grad ima svoju priču, svoj dijalekat, svoju kulturu.

Vredi obilaziti i posećivati gradove, a pored gradova tu su i manja mesta u kojima se nalaze prelepi zamkovi iz davnih dana, vekovima stari, ali posto je i moderniji koji su privatni, ali su takođe otvoreni za posetioce.

U sledecim tekstovima cu i više opisati i detalje iznositi.

Srdaćan pozdrav i hvala na čitanju!

Lazar

Leave a Reply Cancel reply

sr_RSSerbian
Exit mobile version